”Güvenlik sektörünün sıkıntılarını GESİDER (Güvenlik Endüstrisi Sanayicileri ve İşadamları Derneği) ile duyurduğunu belirten Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem ÖZKARA; “GESİDER güvenlik sektörünün sesidir” dedi. 2016 yılının güvenlik sektörü için oldukça verimli geçtiğini ifade eden Özkara; sektöre ilişkin değerlendirmelerini ve 2017’den beklentilerini dergimizle paylaştı.”
GESİDER’de yürütmüş olduğunuz çalışmalardan söz eder misiniz?
GESİDER güvenlik sektörünün sesini duyuruyor; sektör içerisinde yaşanan sorunları devlet kanalına iletmede etkin rol oynuyor. Sektörün dili olmazsa sıkıntılarını nasıl ifade edecek? Sektörün sesini duyuran tek derneğiz. Başkanlık görevine geldiğim ilk dönemlerde sektörün eksikliklerini tespit ederek; hangi kanaldan nasıl ilerleyebileceğimizi tartıştık. Planlamalarımızı hayata geçireceğimiz dönemde Türkiye, 15 Temmuz darbe sürecini yaşadı. Bu süreç tüm sektörleri etkilediği gibi güvenlik sektörünü de etkiledi. Bu dönem bizim için durağan geçti. Toplantılarımıza tekrar başladık. Sektörün ihtiyaçlarını ve sorunlarını tespit ettik. Devletle işbirliği içerisinde İhtisas Gümrüğü oluşturma projemiz vardı. Sektör içerisine kaçak yollarla sokulan ve haksız rekabet ortamı oluşturan ürünlerin önünü kesmeyi hedefliyoruz. Güvenlik sektöründe ciddi altyapısı olan firmalar ile sektör içerisinde 2-3 yıldır hizmet veren firmalar ihalelerde karşı karşıya geliyor. Bu firmalar fiyat avantajı sağlıyorlar; ama satış sonrasında destek veremiyorlar. Bu hem sektöre güveni zedeliyor; hem de (kamu-özel) son kullanıcı mağdur oluyor. İhtisas Gümrüğü’nün oluşturulması şart. Gümrük kayıpları devletin ciddi miktarlarda gelir kaybına neden olduğu gibi; haksız rekabete yol açtığı için sektörümüzün hem gelir, hem de güven kaybına neden oluyor. Biz planlamalarımızı yaptık; devletten konuya ilişkin randevu istedik. Devletin destek olması gerekiyor; ayrıca güvenlik sektörü de sorunlarına sahip çıkmalı; kaçak ve yanıltıcı teknik özelliklere sahip ürünlerden kaçınmalı.
İhtisas gümrüğü dışında planlamalarınız nelerdir?
Standardizasyon oluşturmak istiyoruz. Büyük projelerde, kamu ihalelerinde; ihaleye giren firmaların belli bir standartta olmasını istiyoruz. Mühendislik alt yapısı, deneyimi ve birikimi olmayan, ihale konusu projenin benzerleriyle tecrübe kazanmamış firmalar; uzun yıllarını harcayarak, altyapı, bilgi birikimi ve mali güce kavuşmuş deneyimli firmalarla aynı ihalelere girememeli. Çünkü, sadece ‘’fiyat kırma’’ becerisi(?!) uzun vadede hem kendilerine, hem sektöre ve de en önemlisi, iş yaptıkları kurumlara zarar veriyor. Alt yapısı sağlam olmayan firmalar düşük fiyat teklifleriyle ihaleleri alıyorlar. Ama herhangi bir sorun oluştuğunda müdahale edemiyorlar. Mağdur olan (Kamu-özel) son kullanıcı oluyor. Bununla ilgili bir standart getirmek istiyoruz. İhalelere girecek firmaları kapasitelerine göre A sınıfı, B sınıfı, C sınıfı olarak ayıracağız. Tüm firmalar kendi kapasitelerine uygun ihalelere girip, adil bir şekilde yarışma olanağına kavuşacaklar. Örn. ‘’Kapasitesi C sınıfı olan bir firma, A sınıfı kapasite gerektiren büyüklükteki bir projede’’ yer almamalı.
”Büyük projelerde, kamu ihalelerinde; ihaleye giren firmaların belli bir standartta olmasını istiyoruz. Mühendislik alt yapısı, deneyimi ve birikimi olmayan, ihale konusu projenin benzerleriyle tecrübe kazanmamış firmalar; uzun yıllarını harcayarak, altyapı, bilgi birikimi ve mali güce kavuşmuş deneyimli firmalarla aynı ihalelere girememeli. Çünkü, sadece ‘’fiyat kırma’’ becerisi(?!) uzun vadede hem kendilerine, hem sektöre ve de en önemlisi, iş yaptıkları kurumlara zarar veriyor.”
Sektör içerisinde kalite, denetleme ve standartlara ilişkin görüşleriniz nelerdir?
Sektörümüz can ve mal güvenliği açısından, hayati öneme sahip bir hizmet veriyor. Ancak, güvenlik sektöründe denetimler yeterli değil. Devlet denetimler için ya kendi bünyesinde bir birim oluşturmalı ya da sektörün derneğine yetki vermeli. Örneğin; Eczacılar Odası’na kurallara uymayan eczaneleri kapatma yetkisi verilmiş. Bütün eczacılar, eczane açabilmek için Eczacılar Odası’na başvurmak zorundadır. Güvenlik sektöründe de derneklere yetki verilmesi lazım. Şu anda vergi levhasını alan firma, hizmet vermeye başlayabiliyor. Sektör içerisinde köklü firma diyebileceğimiz (A,B, C sınıfı) 2 bin civarında firma var; geri kalanı sürekli değişiyor.
Sektörde önümüzdeki dönemde eğilimlerin neler olacağını düşünüyorsunuz?
Güvenlik sektöründe 3 yıl önce HD sistemlere geçildi. Eski teknoloji Analog kameralar artık tercih edilmiyor. Sektörde talep de artmaya başladı. Kamuya, özel sektöre iyi sistemler kuruluyor. Bu talepler her geçen gün artıyor. 2017’ de güvenlik sektörünün daha iyi bir konuma geleceğini düşünüyorum. Türkiye bölge itibariyle riskli bir konumda. Bu durum, güvenlik ihtiyacını daha önemli hale getiriyor. Bu önemli ihtiyacın, profesyonelce çözülmesi şart. Çünkü, herhangi bir kurumda veya kamuya açık bir alanda bir sorun yaşandığı zaman, emniyet birimleri güvenlik kameralarından yararlanabiliyor. Eskiden sistemlerin katkıları daha azdı. Kamera sisteminden görüntüler alınıyordu; ama görüntü kalitesi net olmadığı için yüzler tam olarak seçilmiyordu. Şu an full HD sistemlere geçildiği için çok net yüzler seçilebiliyor. Terör olaylarında, asayiş olaylarında emniyete çok büyük destek sağlanıyor. Devlette birçok yerde güvenlik sistemlerini zorunlu kılıyor. Artık toplu taşıma araçlarında bile kamera sistemleri var. 70 bin araca kamera sistemi kurulacak, ilk 7500 araç için ihalesi oldu ve alım yapıldı. Seneye bu rakam artacak. Sistemlerin full HD olması gerekiyor. Antlaşmada özellikle belirtiliyor. Yaşamımızın tüm alanında güvenlik sistemlerine ihtiyacımız var. 2017’de talep daha da artacak. Yüzde 30 oranında bir büyüme yaşanacağını düşünüyorum.
2016 sektör için nasıl geçti?
2016 sektör için hareketli geçti. Şartnamesi, kaliteli ürünlerin katılabileceği şekilde yazılan çok fazla sistem kuruldu ama, sıkıntılar da vardı. Türkiye’deki güvenlik sektörü yurtdışı için ciddi bir pazar haline geldi. Sektöre birçok marka girdi. Dünya markaları pazara giriyor.. 24 yıllık firma sahibiyim 2016’daki taleplere şaşırdım.
Okisan hakkında sizden bilgi alabilir miyiz?
Okisan; güvenlik sektöründe 24 yıldır hizmet veren bir firma. Proje/uygulama firması olarak sektöre adım attığımız ilk günden; tedarikçi ve proje destek firması olarak hizmet verdiğimiz bu günlere kadar prensibimiz “Güçlü, güvenilir ürünler sunmak ve satış sonrası hizmetimizi eksiksiz yapmaya gayret etmek’’ oldu. Niceliksel olarak büyürken; niteliksel olarak ta büyümeyi, değerlerimizi korumayı asla ihmal etmedik. Distribütörlüğünü yapacağımız, üretici firmaları seçerken de, değerlerimizin örtüşmesine dikkat ettik.